Waar komt de naam vandaan?
De stichting Hilversum, Pas Op! heeft haar wortels in de Rotary: de oprichters uit 1981 waren voornamelijk rotarians. Het eerste wapenfeit was het voorkomen van de definitieve sloop van het huisje 'Pas Op'. Het was een van de oudste pandjes van Hilversum (uit 1730) en moest van haar oorspronkelijke plek verdwijnen vanwege nieuwbouw. Het pandje zorgvuldig opgemeten en getekend en daarna tot de grond toe steen voor steen afgebroken.
Omdat er niet direct een plek voor de herbouw beschikbaar was, werden alle materialen opgeslagen. Daaronder bevonden zich ook een tweetal gevelstenen. De ene las 'Pas Op' en de andere 'Anno 1730'. Hieraan ontleende de stichting haar naam, welke werd omgebouwd tot de leus 'Hilversum, Pas Op!' omdat er nog veel meer historische bouwwerken in Hilversum onder slopershamer dreigden te bezwijken.
Het huisje 'Pas Op' werd in 1984 met behulp van veel vrijwilligers weer opgebouwd en staat nu in de Laanstraat op nummer 6. Het was het begin van het historische buurtje in en om de Laanstraten.
De doelstelling van de stichting Hilversum, Pas Op! is het bevorderen en in stand houden van onroerende zaken, hun omgeving en/of waardevolle gebieden, welke voorkomen of zullen worden geplaatst op de lijst van beschermde monumenten of behoren tot beschermd dorpsgezicht of daarvoor in aanmerking zouden dienen te komen binnen de gemeente Hilversum.
De stichting doet dit door o.a.:
Het beleid van onze stichting was de afgelopen jaren vooral gericht op publieksgerichte activiteiten om het Hilversums erfgoed een bredere bekendheid te geven (fotoprijsvraag, uitgeven van de Hilversum, Pas Op! Kalender, oprichting Erfgoedhuis) en op het oplettend volgen van ontwikkelingen (verbouwingsaanvragen, bestemmingen), die een bedreiging zouden kunnen vormen voor het bestaand erfgoed, zoals bijvoorbeeld bij de Gooise Herberg. Het zelf verwerven van panden met het doel ze te restaureren is in die periode niet mogelijk gebleken. Wel is een project gestart om ervaring op te doen met het motiveren van eigenaren en bewoners van een specifiek stukje Hilversum om hun panden in stijl te houden (zie project plein Andriessen). Ook zijn bijdragen geleverd aan het herstel van Hilversums erfgoed (muren van begraafplaats de Hof). Voor deze specifieke activiteiten zijn reserveringen gemaakt (zie de jaarrekening, waar ook de normale uitgaven en inkomsten zijn beschreven).
Momenteel is er een onderbezetting van het bestuur. Prioriteit heeft nu het opvullen van de vacatures en het bundelen van de krachten met gelijkgerichte organisaties.
Jaarverslagen
Met onderstaande knop komt u bij het jaarverslag 2024
Bestuur van de stichting Hilversum, Pas Op!
A.J.W.M. (Lex) van Hengstum - voorzitter a.i.
R. (Ronald) Blein - secretaris
F. (Floris) van der Pol - penningmeester
E.A. (Eric) van Dijl - lid.
Adviseurs
Mr. R.J.W.J. (René) Meyer
Ing. P.D. (Paul) van Vliet
Bestuur en adviseurs krijgen geen vergoeding voor hun inzet. De stichting heeft geen betaalde werknemers.
Bestuursleden gezocht
Statutair bestaat het bestuur uit minimaal vijf en maximaal zeven leden. Uit het bovenstaande blijkt dat er in het bestuur van onze stichting een aantal functies vacant zijn. Zo is o.a. de voorzitter op interim basis aangesteld. Wij zijn dan ook erg blij met aanmeldingen van en suggesties voor kandidaat bestuursleden.
Wordt dan donateur. U kunt dat doen door een mail te sturen naar info@hilversumpasop.nl. Uw bijdrage is een donatie, dus u bepaalt de hoogte.
Onze stichting heeft de status van een Culturele Algemeen Nut Beogende Instelling (Culturele ANBI, RSIN 009949203), waardoor particulieren bij de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift mogen aftrekken.
Secretariaat: Celebeslaan 17,
1217GT Hilversum
KvK nr.: 41192928
RSIN nr.: 99.49.203
Bankrekening:
NL25ABNA0429921667