Trofee

In 1991 vierde de stichting Hilversum, Pas Op! haar eerste lustrum. Ter gelegenheid van dit 10-jarig bestaan besloot de stichting tot het uitreiken van een speciale trofee aan iemand die zich, in de geest van de doelstelling van de stichting, had ingespannen om een historisch en architectonisch belangrijk gebouw in Hilversum te restaureren en voor de toekomst te behouden. Na die eerste keer werd een traditie geboren en heeft de stichting tot nu toe elf maal een trofee uitgereikt.

Trofee 2019: Costeruslaan 4

Een commissie uit onze stichting heeft in 2019 zestien gebouwen bekeken die sinds de vorige uitreiking in 2016 met veel liefde en respect voor de bouwgeschiedenis en detaillering gerestaureerd zijn. Daarna werden er drie aan een nadere beschouwing onderworpen. Vervolgens heeft de jury beslist dat het woonhuis aan de Costeruslaan 4 de absolute winnaar was van de Hilversum, Pas Op trofee 2019.

Costeruslaan 4 is rond 1895 gebouwd op een terrein dat oorspronkelijk deel uitmaakte van een landgoed rond de villa Lindenheuvel, eertijds gelegen op de hoek van de ’s-Gravelandseweg en de Van der Lindenlaan. In de loop van de twintigste eeuw werd er door ‘moderniseringen’ nogal wat afbreuk gedaan aan het oorspronkelijk ontwerp.

In 2016 hebben de Heer en Mevrouw Meijers het pand

gekocht. Na een grondige voorbereiding begon in 2017 de verbouwing. Zo werd de Deze loorspronkelijke serre aan de voorzijde gereconstrueerd met dubbele deuren en ervoor een plateau dat toegang geeft tot de tuin. In het dak aan de voorzijde werd niet originele ossenoog vervangen door een meer passend exemplaar. Ook de niet originele luiken zijn verwijderd. In de woonkamers is weer een en-suite situatie gerealiseerd, zij het met een moderne twist. De originele plafonds werden gerestaureerd en waar ze waren verdwenen weer aangebracht volgens het originele ontwerp. Ook de haarden werden aangebracht op de oorspronkelijke plaatsen met mantels passend bij de stijl van het huis. Reden waarom het bestuur van de Stichting Hilversum, Pas Op! heeft besloten de Hilversum, Pas Op! trofee 2019 uit te reiken aan de Heer en Mevrouw Meijers-Thole, eigenaren van het woonhuis aan de Costeruslaan 4 te Hilversum.

Trofee 2016 – Pastorie OLV Verrijzenis kerk, Koninginneweg


De 10e Pas Op Trofee ging naar het parochiebestuur van de RK Onze Lieve Vrouw Verrijzenis kerk voor de restauratie van de voormalige pastorie aan de Koninginneweg. Ter gelegenheid van het 35-jarige bestaan van Hilversum, Pas Op! hadden die keer ook de inwoners van Hilversum een stem bij het voordragen van kandidaten en het kiezen van de genomineerden en de uiteindelijke winnaar. Die winnaar werd gekozen door een deskundige jury, bestaande uit Nicolien van Vroonhoven-Kok (wethouder van o.a. monumentenzorg en juryvoorzitter), Karel Loeff (directeur Erfgoedvereniging Heemschut), Joyce Cupido (communicatieadviseur/ journalist en winnaar HPO trofee 2013), Eric van Dijl (bouwkundige, architect en bestuurslid Hilversum, Pas Op!) en Paul van Vliet (restauratie architect en adviseur Hilversum, Pas Op!). HPO bestuurslid Corine Baarends ondersteunde de jury secretarieel.

 Op vrijdag 20 mei 2016 werd de trofee door juryvoorzitter Nicolien van Vroonhoven-Kok uitgereikt aan regio-pastoor Jules Dresmé. Zij benadrukte het feit dat naast de kwalitatief goed uitgevoerde restauratie gekozen is voor een nieuwe sociaal-maatschappelijke functie in de vorm van woon-zorg appartementen. Er is waardering voor het proces waarbij het parochiebestuur het initiatief heeft genomen om zelf behoud, restauratie en herbestemming ter hand te nemen. De restauratie kon bovendien plaats vinden met respect voor en instandhouding van de omliggende tuin, waardoor het historische beeld voor Hilversum op deze locatie behouden bleef. Het parochiebestuur van de RK Onze Lieve Vrouw Verrijzenis verdiende voor deze ambitieuze uitvoering, het bereikte kwaliteitsniveau, het behoud van originele elementen maar vooral de maatschappelijke herbestemming van de Onze Lieve Vrouw Verrijzenis pastorie de Hilversum Pas Op! trofee van 2016!

Trofee 2013 -

Nieuwe Laanstraat 6a

Tussen 1990 en 2007 werd in Hilversum, mede op initiatief van de stichting Hilversum, Pas Op!, in samenspraak met de gemeente Hilversum, een historisch buurtje gerealiseerd in het gebied Laanstraat – Kruissteeg. Bij de ontwikkeling van dit buurtje is een voormalige loods, die lange tijd in gebruik was bij het bedrijf van de familie Pootjes, buiten beschouwing gelaten. Het gevolg hiervan was, dat – ondanks enige cosmetische verbeteringen – het pand, en dan vooral de blinde muur, een schril contrast vormde met de herbouwde historische huizen in de Laanstraat en Nieuwe Laanstraat. Nadat Joyce en Paul Cupido de loods hadden gekocht hebben ze met liefde en vakmanschap er een eigen huis van gemaakt en met gevoel voor historie, verhoudingen en kleur een woning



gecreëerd die een aanwinst is voor de omliggende historische bebouwing. De anonieme muur van het bestaande pand heeft daardoor aan het buurtje en het

pleintje een ‘gezicht’ gegeven.Medio februari 2009 werden de eerste schetsen gemaakt om een woonfunctie te creëren in de voormalige loods, waarbij de volgende uitgangspunten zijn gehanteerd:

  • de woning zou een industriële uitstraling krijgen
  • de gevel aan de zijde van de Nieuwe Laanstraat diende zich te voegen in het straatbeeld
  • de indeling van de woning zou in een modern loft-achtige plattegrond worden ontwikkeld, waarbij bijzondere aandacht voor de lichttoetreding van belang was

Het is geen alledaagse opdracht om een voormalige loods te transformeren tot een comfortabele woning. De eisen die aan een woonfunctie worden gesteld zijn nu eenmaal van andere orde dan die van een bedrijfsruimte.

Trofee 2010 – Catharina van Renneslaan 5

Midden in de villawijk Kannesheuvelpark bouwde de Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog een bunker als onderdeel van een reeks onderkomens voor de Wehrmacht. Vanaf 1943 diende deze bunker als hoofdkwartier van de Wehrmachtsbefehlshaber en werden in het complex alle telefoon- en telegrafieverbindingen ondergebracht. Boven op de bunker werd een woonhuis gebouwd die diende als camouflage. Acht jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog werd de gebouwen in gebruik

genomen door de Koninklijke Luchtmacht die er de Centrale Militaire Verkeersleiding onderbracht. Na vertrek van de Luchtmacht in 1992 kwamen er, in afwachting van een definitieve toekomstige bestemming, enkele kunstenaarsateliers in de gebouwen.
Uiteindelijk kochten Marnix Kaart en Marjon Keller het complex, die het restaureerden en verbouwden tot woonhuis. Hierdoor werd dit voor Hilversum, en zelfs voor Nederland, unieke gebouw op een verantwoorde wijze behouden en heeft het een toekomst gekregen.

Twee Trofeeën in het jubileumjaar 2006

In 2006 vierde onze stichting haar 25-jarig jubileum en werden er maar liefst twee Pas Op! Trofeeën uitgereikt. De eerste was voor een particulier initiatief: ‘Het huis met de pilaren’ aan de Peerlkamplaan. De tweede trofee ging naar een projectontwikkelaar voor de restauratie van Villa Hestia aan de Utrechtseweg.

Trofee 2006-1 Het huis met de pilaren – Peerlkamplaan 18-20

Het huis werd in 1836 in opdracht van Johannes van der Linden gebouwd op zijn buitenplaats aan de ’s-Gravelandseweg. Het ontwerp van villa Lindenheuvel is van architect/tuinarchitect J.D. Zocher, (1791-1870). In 1881 werd de villa afgebroken en herbouwd aan de Peerlkamplaan in opdracht van de nieuwe eigenaar Christiaan van Lennep. Meer dan een eeuw stond het naast het rosarium als één der fraaiste en meest karakteristieke villa’s van ons dorp, die in de volksmond inmiddels “Het huis met de pilaren’ was gaan heten.

In 1994 raakte de villa door een felle brand ernstig beschadigd. Onenigheid met de verzekering maakte dat herbouw lange tijd uitbleef. Om dreigende sloop te voorkomen ondernamen de HHK ‘Albertus Perk’ en onze stichting gezamenlijk actie om te zorgen dat het pand werd voorgedragen als rijksmonument.

In 1996 kochten Ronald Brons en Margot Verkaik de restanten met het voornemen de villa in oude luister te herstellen. Tien jaar later, in 2006, besloot de Stichting Hilversum, Pas Op! haar eerste jubileumtrofee aan het echtpaar uit te reiken voor het geweldige resultaat van de restauratie.

Trofee 2006-2 Villa Hestia – Utrechtseweg 29

Villa Hestia is gebouwd in 1881 op een ruim perceel aan de oostkant van de Utrechtseweg. Op dit perceel is een rijke tuinaanleg aanwezig geweest, met een ovale vijver aan de noordkant van de villa. Het is niet bekend door wie de neo-classicistische villa is ontworpen.

In 1997 kwam de villa en de daarbij behorende grond (17.600 vierkante meter) in bezit van de ontwikkelingsmaatschappij Bohemen Beheer. Sloop van het inmiddels gemeentelijke monument leek lange tijd de enige optie voor een rendabele exploitatie van de grond en de daarop te bouwen appartementen.

Dankzij de aanwijzing in 2001 van de villa als rijksmonument kon gebruik worden gemaakt van belastingaftrek en een goedkope lening bij het Nationaal Restauratiefonds. Hierdoor werd restauratie haalbaar en is een monumentaal gebouw uit de 19e eeuw voor Hilversum behouden.

De Stichting Hilversum, Pas Op! kwalificeerde deze restauratie in haar jubileumjaar 2006 met het uitreiken van de trofee als teken van waardering voor de inspanningen van de heer Van Bohemen en het resultaat van de inspanningen van diegenen, die betrokken zijn geweest bij deze rehabilitatie.

Trofee 2001-Albertus Perkstraat 59

Jan de Groot was, samen met zijn broers Hendrik en Cornelis, eigenaar van de Bouwmaatschappij Hilversum. De broers hadden een groot gedeelte van de grond in het oosten van de wijk Boomberg in handen gekregen. Vanaf 1873 gingen zij dit gebied ontwikkelen, te beginnen met de Torenlaan. Voor het ontwerp van de te bouwen villa's tekenden vooral de bouwkundige Cornelis de Groot en zijn broer Jan. In 1894 werd begonnen met de bouw van de villa aan de Albertus

Perkstraat 59 naar een ontwerp van Jan de Groot en deze werd in 1895 opgeleverd.

De eigenaren de heer R. Vader en mevrouw L. van Egeraat hebben blijk gegeven van inzicht en gevoel voor de specifieke problemen die zich voordoen bij het herstel van monumenten. De wijze waarop zij en het architectenteam het plan hebben vormgegeven verdient alle lof. De  De uitstraling van het huis na de restauratie is een voorbeeld voor de aanpak van panden in oude villawijken.

Trofee 1999 – Villa Middlesex,

Soestdijkerstraatweg 110

Aan de rand van Hilversum, tegenover de ingang van landgoed de Monnikenberg bouwde architect Jac. London een huis voor zichzelf. Een bouw die totaal 8 jaar in beslag nam (1921 - 1928). Het werd een kubusvormig hoofdgebouw afgedekt met een plat dak dat aan de dakrand is voorzien van decoratief metselwerk en loodafwerking. Verder een tuinmanswoning (1927), garage en een ommuurde tuin met theehuis, waterput, schildersatelier en vijver.


De toegepaste materialen en de detaillering hiervan geven het geheel een zware indruk, die wordt versterkt door de zware kleurstelling van de donkerrode bakstenen muren in combinatie met de ijzeren vensters. Ook de kleurstelling van de stalen ramen en details van vergaarbakken dragen bij aan de kloeke uitstraling van dit statige woonhuis.Het gehele complex is in 2001 aangewezen als Rijksmonument.
De eigenaars/bewoners de heer en mevrouw Barnstijn ontvingen in 1999 de Pas Op! Trofee voor de uiterst geslaagde restauratie.

Trofee 1996 - Dienstbodenhuis op landgoed Zonnestraal

Landgoed Zonnestraal werd in 1919 aangekocht door de Stichting Diamantbewerkers Koperen Stelenfonds "Nieuwe Levens- kracht" om er een arbeidskolonie voor tbs-patiënten in te richten.Het geld werd bijeengebracht door het verzamelen van de kapotte koperen steeltjes waarmee de diamanten werden vastgezet voor de bewerking en het terugwinnen van diamantpoeder uit het boort (afvalproduct van het slijpen). Het procedé hiervoor werd ontwikkeld door de Delftse chemicus Henri ter Meulen, naar wie een van de patiënten-paviljoens is vernoemd (Ter


Meulenpaviljoen). Nadat de "Vereeniging Zonnestraal" in 1927 een eeuwig durende erfpacht had verkregen werd een jaar later het sanatorium geopend. In 1931 kwam de koepel (architecten: J. Duiker en B. Bijvoet) gereed, bedoeld als huisvesting voor 18 dienstmeisjes, met voor elk een afzonderlijke zit-slaapkamer.

In 1995 is de koepel gerestaureerd door een groep studenten van de studentenvereniging Stylos van de Faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Delft en is thans in gebruik als bezoekerscentrum en tentoonstellingsruimte. In 1996 reikten we de Pas Op! Trofee voor deze restauratie.


Trofee 1994 - Langestraat 86 – 88

Dit winkel-/woonhuis is in 1901 gebouwd in opdracht van H. van der Paauw. Het ontwerp was van de in Hilversum woonachtige architect J.H. Slot. Slot ontwierp in de periode 1898 - 1923 in Hilversum ruim 135  villa’s, herenhuizen en woonwinkelhuizen. Zijn stijl was divers: Amsterdamse school, Art Nouveau, Jugendstil.

Het pand Langestraat 86-88 is ontworpen in de Jugendstil. De kenmerkende elementen van deze stijl


zijn de asymmetrie in het silhouet en de gevelindeling, de witgepleisterde voorgevel, het materiaalgebruik en de detaillering. zoals het benadrukken van de ontlastingsbogen, de winkelpui, het smeedijzeren balkonhek en de ingangspartij tot de woning.

Het heeft de status van Gemeentelijk Monument en vanwege de geslaagde restauratie ontving de eigenaar in 1994 de Pas Op! Trofee.

Trofee 1991 – P.C. Hooftweg 1

De eerste trofee werd in 1991 uitgereikt ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de stichting. Nadat de jury vele panden de revue had laten passeren, was zij eenstemmig tot de conclusie gekomen dat het pand aan de P.C. Hooftweg 1 die eerste trofee verdiende.

Villa 'Huize Peerlkamp' werd in 1907 gebouwd naar een ontwerp van architect J.R. de Jong. Het pand is belangrijk vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als representatief en

nagenoeg gaaf voorbeeld van een villa opgetrokken in chaletstijl met Art Nouveau-elementen.

De allereerste Pas Op! Trofee werd uitgereikt aan de familie Honig omdat zij deze villa, met respect voor de bestaande toestanden, de historische waarde en met liefde voor het detail, hebben herschapen in een voorbeeld van hoe het zou moeten zijn en dat betreft zowel het exterieur als het interieur. Het pand verwierf in 2001 de status van Rijksmonument.

Share by: